Премиерът на Унгария Виктор Орбан изрази съмнение относно отдавнашния стремеж на Украйна да

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан изрази съмнение относно отдавнашния стремеж на Украйна да
Коментари Харесай

Орбан категорично не е съгласен със Столтенберг, че всички подкрепят Украйна в НАТО

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изрази съмнение относно отдавнашния стремеж на Украйна да се причисли към НАТО, написа БиБиСи.

Неговата интервенция пристигна, откакто ръководителят на блока Йенс Столтенберг сподели в петък, че " всички съдружници в НАТО са се съгласили Украйна да стане член на НАТО ".

Столтенберг непрекъснато декларира, че Киев ще се причисли към НАТО в средносрочен проект, откакто съветското навлизане завърши.

Но Орбан побърза да изрази изненадата си от последното твърдение в туит с една дума в петък следобяд. " Какво?! " - възкликна унгарският министър председател, реагирайки на публикация за мненията на Столтенберг.

НАТО е боен съюз от 31 страни, основно в Европа, само че включващ също Съединени американски щати и Канада. Унгария, както всички членове, може да наложи вето на присъединението на нови членове.

Членовете на НАТО - в това число Унгария - се съгласиха през 2008 година Украйна в последна сметка да се причисли към алианса, като в същото време й отказаха неотложно участие.

Присъединяването към блока носи отбраната на член 5 на НАТО, който гласи, че офанзива против един член е офанзива против всички.

На процедура това значи, че в случай че Украйна бъде нападната, всички членове на НАТО - в това число Съединени американски щати - ще се притекат на помощ.

Но Унгария, която се причисли към НАТО през 1999 година, към този момент сподели подготвеност да се опълчи на разширението на алианса. След месеци на закъснение, тя подписа кандидатурата на Финландия за присъединение през март.

И се причисли към Турция в задържането на кандидатурата на Швеция. През март държавният представител Золтан Ковач упрекна чиновници в Швеция, че седят на " разпадащ се престол на морално предимство ".

Отношенията сред Киев и Будапеща от дълго време са напрегнати.

Орбан е по-малко сериозен към съветския президент Владимир Путин, в сравнение с други западни водачи. И до момента в който държавното управление му осъди противозаконното навлизане в Украйна, унгарският водач не изпрати оръжие на Киев.

Унгария също прекара години в блокиране на срещи на високо равнище сред представители на НАТО и украински военни водачи, потвърждавайки, че има угриженост по отношение на правата на говорещите маджарски език в Западна Украйна.

Въпреки изказванието си Столтенберг призна на среща в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, че кандидатурата на Киев да се причисли към алианса не е непосреден приоритет.

" Основният фокус в този момент е, несъмнено, върху това по какъв начин да се подсигурява, че Украйна ще надделее във войната с Русия ", сподели той. " Без суверенна, самостоятелна Украйна няма смисъл да се разисква участие ".

Но позицията на Будапеща дава обещание да разпали нов спор в НАТО.

Източните членки на блока прекараха месеци, настоявайки публични лица да дадат на Киев график за присъединение и да обезпечат сигнали, че напредва към присъединение към алианса.

Столтенберг също сподели, че е убеден, че Украйна може да си възвърне позициите в дълго чаканата контраатака.

От няколко седмици се приказва, че Украйна стартира пролетна атака против съветските сили, чиято лична атака в региона на Източен Донбас значително е в застой.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Малиар сподели в сряда, че някои аспекти на плануваното контранастъпление към този момент са в ход.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР